Welcome to the A.R.G.E.Y.E.

Into the bird's-eye view...

Who’s behind this Argeye…

Piet Leyden over zijn overstap naar de civiele dronesector

Jarenlang was hij Joint Terminal Attack Controller (JTAC) bij defensie en begeleidde hij gevechtsvliegtuigen naar de grond. Ook in conflictgebieden, ver weg van huis. Daarbij combineerde hij een job als instructeur binnen de NATO-community, wat maakte dat hij niet alleen ver maar ook nog eens heel vaak van huis was. Zijn onvoorwaardelijke liefde voor de luchtvaart begon in 2017 uiteindelijk toch te wegen op de papa van twee. Hij besliste om het over een andere boeg te gooien en zoekt nu zijn weg in de civiele dronetoepassingen. Dit is het verhaal van Piet Leyden van Argeye Drone Solutions.

Luchtvaart is een microbe, wordt wel eens gezegd. En die microbe heeft Piet blijkbaar goed te pakken. “Ik ben heel lang actief geweest als JTAC. Daarbij heb ik ook vaak gewerkt met militaire drones type Reaper of Predator. Ik denk dat ik ze allemaal wel al eens boven mijn hoofd heb gehad. Het is zo boeiend en fascinerend om in de luchtvaart te werken, dat het voor mij een evidentie was om actief te blijven in deze sector. Met de opkomst van civiele toepassingen met drones enkele jaren geleden, was de keuze dan ook snel gemaakt toen ik zocht naar nieuwe bezigheden dichter bij huis.”

In 2017 maakte hij uiteindelijk binnen defensie de overstap naar een vast shiftensysteem, waardoor hij minder vaak van huis was en meer tijd over had om daarbuiten nog met drones bezig te zijn. “Ik ben enorm blij dat defensie mij hierin erg gesteund heeft. Dat laat mij toe om de passie en kennis die ik rond de luchtvaart en drones heb vergaard, ook mee te nemen naar de civiele dronesector.”

De focus van Argeye Drone Solutions ligt vooral op fotogrammetrietoepassingen en industriële inspecties. “Ik ben begonnen met corporate foto en video en werk daarvoor nog steeds samen met Earl Fence. Clint van Earl Fence is een bangelijke cameraman en monteur. Hoewel iedereen denkt zelf goede foto’s en video’s te kunnen maken, vind ik toch dat dit een aparte stiel is. Ik ben geen fotograaf en heb ook niet de ambitie om dat te worden. Als piloot focus ik mij op het vliegwerk. Dat is mijn job en hetgeen waar ik sterk in ben. Voor alle andere aspecten probeer ik mij te omringen met partners die stuk voor stuk krakken zijn in hun vakgebied.”

“Hoewel het gros van de dronetoepassingen zijn weg nog moeten vinden naar de industrie, probeer ik mijn neus toch meer en meer in die richting te wijzen”, vertelt Piet. “Ik denk dan aan industriële concerns, bouwbedrijven, landmeterkantoren etc. Mijn doel is om gefocust te blijven zoeken naar enkele grote klanten binnen die sectoren en hen door en door te overtuigen van de meerwaarde van dronetoepassingen voor hun efficiëntie. Op die manier bouw je een sterke relatie op met enkele grote klanten en kan je in de toekomst rekenen op recurring revenues.

©2019 – Argeye Drone Solutions – Luchtbeeld van de spitse toren van een kerk in België

“Op en dag werd ik bijvoorbeeld gecontacteerd door een expertisekantoor met de vraag of ik een kerktoren kon invliegen omdat het dak stuk was en het binnen regende. Daaraan merk je wel dat de markt stilaan meer en meer begint te beseffen dat drones hier een meerwaarde kunnen betekenen. Waar vroeger een dakwerker de spitse toren moest opklimmen, kan een drone nu op enkele minuten al de nodige informatie verzamelen. Na deze opdracht heb ik een lange termijn relatie kunnen opbouwen met het kantoor, waarin ik telkens weer de meerwaarde en het gemak van dataverzameling met drones kan waarmaken.”

Sinds kort is Piet ook gestart met laagdrempelige workshops voor consumenten van kleinere drones. De focus ligt daarbij op cursisten die drones willen gebruiken voor lichte toepassingen die in de open categorie vallen, en die dus niet de ambitie hebben om een pilotenlicentie te gaan halen maar die wel op een correcte manier willen opereren. “In plaats van kritiek te hebben op mensen die vliegen zonder een licentie, probeer ik hen het juiste kader mee te geven zodat ze leren om veilig en correct met drones om te gaan. Een licentie is nu eenmaal niet verplicht voor elke type van vlucht, daarom vind ik het noodzakelijk dat ook niet-gelicentieërde piloten een beperkte opleiding kunnen genieten en de juiste waarden en normen meekrijgen.”

“Ik ben er namelijk van overtuigd dat er nog erg veel sensibilisering nodig is. Het zal voor particulieren of semi-professionals veel makkelijker worden om binnen het juridisch kader dronevluchten uit te voeren. Daarom zijn ze echter niet altijd even goed op de hoogte van de wetgeving of houden ze zich er niet allemaal even goed aan. Het is wel erg belangrijk om als dronepiloot alle regels goed te respecteren, voor ieders veiligheid. Ook dat is iets wat ik via mijn workshops probeer bij te brengen. Zo streven we samen naar een veilig luchtruim voor iedereen.”

Maar er moet volgens Piet wel nog veel water naar de zee vloeien wat wetgeving betreft: “Vorig jaar heb ik in primeur luchtbeelden gemaakt van Graspop Metal Meeting. Omdat de festivalzone zich bevindt in de EBR16 in Mol, was het toch een vrij complexe operatie om alles binnen het juridisch kader uit te voeren. Ik heb dan een volledige risicoanalyse opgemaakt om de juiste toelatingen en uitzonderingen te verkrijgen. En met succes, want toen de beelden verspreid werden, stond een dag later Pukkelpop aan mijn deur met dezelfde vraag.”

©2020 – Argeye Drone Solutions – Luchtbeeld van de mainstage van Graspop Metal Meeting 2019

Met veel plezier begon hij ook aan die opdracht, maar helaas werd de dag zelf alles afgeblazen door de Federale Politie ter plaatse. Hoewel hij met al het papierwerk in orde was, verhinderden ze hem om op te stijgen. “Jammer dat zo’n mooie opdracht zo in het water kan vallen door iemand op het terrein. Voor mij was dat echt een slag in het gezicht”, aldus Piet. Het toont aan dat er op lokaal niveau ook nog veel werk is. Gemeentebesturen en politiezones zijn nog niet allemaal even goed op de hoogte van de huidige dronewetgeving. Hopelijk worden zij niet vergeten bij de implementering van de nieuwe Europese wetgeving.

Op de vraag wat volgens hem dan de sleutelfactoren tot succes zijn in de dronesector, beweert Piet tenslotte het volgende: “Ik heb een ongelofelijk groot militair netwerk, tot over de landsgrenzen heen zelfs. Maar daar ben ik eigenlijk bijzonder weinig mee (lacht). Daarom denk ik dat het een enorme meerwaarde is om vanuit een bestaand netwerk in een bepaalde niche te kunnen vertrekken. Als je bijvoorbeeld jaren een netwerk in de bouw of landbouw hebt uitgebouwd, heb je volgens mij zeker een streepje voor in de dronesector. Ik probeer hieraan elke dag te werken, maar merk dat het niet altijd evident is, zeker niet in tijden van corona.”

Als je daarnaast een goed netwerk kan combineren met een goede kapitaalstart, waarbij je uitgaat van een sterk businessplan met een scherpe focus, dan ben je volgens Piet helemaal vertrokken. “Maar ook dat is vandaag niet eenvoudig. Hoewel veel startende bedrijven nood hebben aan middelen, vinden maar weinigen de weg naar investeerders of subsidies. Ik denk dat EUKA hierin ook een belangrijke rol kan spelen en merk dat jullie hier ook meer en meer op inzetten. Hopelijk kan dat bijdragen tot het succes van de sector in het algemeen op lange termijn.”

©2020 – Argeye Drone Solutions – Piet Leyden (links) en Jeroen Vanloffelt (rechts) tijdens het ESF Switch-project

“Daarnaast is er ook veel nood aan kennisdeling en samenwerking”, vindt hij. “Ik vind dat EUKA daar wel al een belangrijke rol in speelt via het ESF Switch-project.” Enkele maanden gelden deed hij een uitwisseling met Jeroen Vanloffelt van Landmeterskantoor Vanloffelt. “Dankzij deze ervaring had ik de mogelijkheid om vlakbij een expert te vertoeven in zijn domein. Het project biedt een speelveld waarbinnen je volop kan testen en leren, waardoor de leercurve sneller stijgt dan tijdens betaalde opdrachten. Het geeft je de kans om te innoveren maar dan in een specifiek domein. Iets waar ondernemers niet altijd mee bezig zijn, omdat de kosten-baten analyse hier niet altijd goed in de markt ligt. Ik zou dan ook iedereen aanraden om deel te nemen aan het Switch-project. Zo kunnen we alle krachten bundelen en samen bouwen aan een sterke sector.”

 

©2020 – Argeye Drone Solutions – Corda Campus in Hasselt

©2020 – Argeye Drone Solutions

©2020 – Argeye Drone Solutions

©20202 – Argeye Drone Solutions – Fietsen door het water in Bokrijk

 

Les Mirandes 2018 – Mijn echtgenote en 2 prachtige dochters

Een reactie achterlaten

© 2024 Welcome to the A.R.G.E.Y.E.

Thema door Anders Norén